Littekens

Littekens ontstaan na een beschadiging van de huid. Niet alle littekens geven klachten. Ontsierende en vaak gevoelige huidafwijkingen ontstaan vaak pas na een diepe beschadiging van de huid of als de wondgenezing verstoord wordt. Een litteken kan ook ingetrokken zijn, of verkleefd zitten aan de onderliggende weefsels. In sommige gevallen kan dit leiden tot een bewegingsbeperking. Littekens kunnen zorgen voor psychosociale klachten als gevolg van schaamte voor de cosmetische ontsieringen.

Er bestaan verschillende soorten littekens. De “gewone” littekens, atrofische littekens, hypertrofische littekens en keloïd littekens. 

Na genezing van een wond blijft er een litteken over in de vorm van een streepje. Deze geeft vaak geen klachten. De kleur kan in de loop der jaren veranderen en kan donkerder of lichter zijn dan de eigen huidskleur. 
Atrofische littekens zijn dun, ingevallen en liggen vaak onder het huidniveau. De huid onder het litteken is afgenomen. 
Bij een hypertrofisch litteken is tijdens de wondgenezing te veel aan collageen ontstaan. Het litteken komt boven de huid uit, is dik en de kleur is vaak rood/roze. Wel blijft het litteken binnen de grens van de wond. 
Bij keloïd littekens is ook sprake van te veel collageen, maar deze littekens groeien in tegenstelling tot de hypertrofische littekens, ook buiten de begrenzing van de oorspronkelijke wond. Vaak zijn deze littekens pijnlijk en hard. 

Litteken arnhem

Littekens die klachten geven kunnen op verschillende manieren worden behandeld:

Littekentherapie
– Siliconengel/-pleisters
Lymfetaping

Vaak wordt een combinatie van bovenstaande therapieën toegepast.

Afspraak maken voor een gratis intake?

Bel / Whatsapp naar 06 36 43 39 21
Of email naar info@huidpraktijkarnhem.nl
 

Schuiven naar boven