Acne

Acne
Acne is een veel voorkomende huidaandoening. 85% van de mensen krijgen hier tussen het 12e en 24e levensjaar mee te maken. De klachten kunnen echter ook op volwassen leeftijd nog bestaan. Acne komt voor in gebieden waar de meeste talgklieren zich bevinden. Vaak zien we acne in het gezicht, op de rug, schouders, borst, hals en nek. Er kunnen rode bultjes (papels), puistjes (pustels) en (onderhuidse) ontstekingen (noduli en cysten) ontstaan.

Factoren
Bij acne is er sprake van een ontsteking van de talgklierfollikel. Hierbij spelen verschillende factoren een rol.
– De talgklieren kunnen groter worden en meer talg produceren
– Wanneer er te veel talg wordt afgescheiden kan dit zich ophopen en daardoor de uitvoergang van de talgklier verstoppen
– Door verhoorning van de uitvoergang van de talgklier wordt deze extra nauw en wordt de talgophoping versterkt
– Bacteriën in de talgklier vermenigvuldigen zich en zetten talg om in vetzuren. Deze stoffen irriteren de huid en veroorzaken ontstekingen in de omliggende huid. 
Sommige vormen van acne ontstaan door uitwendige factoren. Denk hierbij aan contact met stoffen die de talgklier verstoppen, zoals bepaalde cosmetica of druk en wrijfkrachten door de rand van een helm. Daarnaast kan acne beïnvloed worden door genetische factoren, hormonale factoren, ziekten van geslachtsorganen of psychologische stress. 

Gevolgen
Acne kan emotionele en psychosociale problemen veroorzaken, zoals gevoelens van schaamte en angst. Dit kan grote invloed hebben op de kwaliteit van leven. Wanneer acne niet meer actief aanwezig is kunnen er nog restverschijnselen zichtbaar zijn, zoals storende acne littekens en pigmentvlekken. Ook deze klachten kunnen behandeld worden bij Huidpraktijk Arnhem. 

Bij acne (en littekens ten gevolge van acne) kunnen verschillende behandelingen worden toegepast. Soms wordt een combinatie van therapieën uitgevoerd. 

Acnetherapie met onder andere dieptereiniging
Peelings
Microneedling Dermapen 4™ 
 
Productadvies
Camouflagetherapie met Lycogel

Vergoeding
Het behandelen van acne- of acne littekens wordt door zorgverzekeraars vergoed uit de aanvullende verzekering. In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering kunt u lezen of u recht hebt op vergoeding van de behandeling(en). U heeft voor de behandeling door de huidtherapeut geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daar om vraagt.

 

Afspraak maken voor een gratis intake?

 

Schuiven naar boven